Skoči na glavno vsebino

SR(E)ČNI PRVOŠOLČKI V MESECU MAJU

Naši prvošolčki so imeli v maju veliko srčnih dejavnosti, pri katerih so se družili z drugimi, jih osrečevali in jim polepšali dneve, pri tem pa tudi sami neizmerno uživali. Obiskala nas je upokojena učiteljica Dragica Jurše, z nami je podelila spomine na svojo osnovno šolo in mladost. Skupaj smo se odpravili na pohod do Mucove pečine in opazovali deročo Lobnico ter konje. Z zanimanjem smo prisluhnili učiteljici Dragici in legendam o kopanju zlata, rovih v Rušah, glažutah. Bilo je res zanimivo in poučno dopoldne, ki smo ga preživeli v prelepi naravi. 

Obiskali smo tudi razstavo v Zavodu Rast Ruše, kjer smo občudovali likovne umetnine, portrete in sanjske ptiče, ki jih je razstavljala naša upokojena likovna pedagoginja Darija Štandekar.  

Ana Topolovec iz 9. a in Zarja Marčič iz 8. b sta nam predstavili svoje talente in delo v prostem času. Zarja je opisala in zapela o svoji glasbeni poti. Ana je spregovorila o medgeneracijskem sodelovanju, sprejemanju starejših, onemoglih, bolnih in kako jim lahko pomagamo. Učenci so jima prisluhnili z velikim zanimanjem in zastavljali vprašanja, na katera sta z veseljem odgovorili. 

Prvošolčki so se spomnili tudi na Junake 3. nadstropja, ki svoje dneve zaradi hude bolezni preživljajo v bolnici. Zanje so narisali risbice in jim posvetili nekaj lepih misli z željo, da čimprej ozdravijo in se vrnejo v šolske klopi.  

Družili smo se z uporabniki VDC POLŽ Maribor – enota Ruše. Spoznavali smo, kako preživljajo dneve. Iz gline smo izdelovali košarice in skupaj prepevali.  

V tednu Rdečega križa Slovenije (8. – 15. maj) je skupina prvošolčkov pristopila k Mladim članom RK Slovenije. Krajevna organizacija RK Ruše je vsem prvošolčkom poklonila slikanice: Prijatelji si med seboj pomagamo, Med nami je veliko starejših ljudi in Križem kapica ter še darilce. Predsednica KO RK Ruše, naša učiteljica Renata Štritof, je predstavila delo te humanitarne organizacije in jih seznanila, kako lahko že kot majhni otroci pomagajo.  

Medsebojno sodelovanje, navezovanje prijateljskih stikov, zaupanja, pomoči, vse to so gradniki, ki vodijo v srečno, odgovorno in ustvarjalno življenje otrok,  mladostnikov in kasneje odraslih ljudi. 

Graditi osebnost, na katero se lahko zanesemo, je dolga in naporna pot. Vredno se je potruditi. Vredno je podariti svoj prosti čas sočloveku. Vredno je osrečevati druge. Le tako bomo srečni tudi sami! 

Zapisala: učiteljica Irena Jelenc 

 

 

(Skupno 468 obiskov, današnjih obiskov 1)
SOGO Dostopnost